Rapé

Rapé

0 Reacties

Rapé (je spreekt het uit als ha-pay) is een snuff die oorspronkelijk wordt gebruikt door Braziliaanse inheemse stammen. Er bestaan verschillende varianten met diverse kruiden. Het hoofdbestanddeel is echter altijd fijngemalen tabaksblad, en dan wel de zeer sterke variant Nicotiana Rustica. Deze bevat een hoog nicotinegehalte. Omdat nicotine stimulerend werkt, heeft een snuif rapé een oppeppende werking.

Voor leden van de Braziliaanse inheemse stammen is de tabaksplant heilig. Het wordt bijna altijd gesnoven in poedervorm. Soms wordt de tabak geweekt in water, waarna ze het tabakswater snuiven. Het roken van tabak is daarentegen iets dat ze in het Amazone-gebied zelden doen. Een aantal andere kruiden die voor kunnen komen in rapé zijn kaneel, kamfer, mint, tonkabonen, bananenschil, passiebloem en klaver. Soms bevat rapé ook psychoactieve planten. Azarius biedt een aantal authentieke blends aan, die zijn samengesteld met onze eigen favoriete kruiden.

In Nederland groeit sinds kort de populariteit van rapé. Het wordt aangeboden via verschillende online verkooppunten. Vanwege zijn licht stimulerende werking wordt het soms gebruikt als recreatief middel. Daarnaast worden er in Nederland ook steeds vaker rapé-ceremonies aangeboden. In dit artikel wordt dieper ingegaan op dit steeds populairder wordende middel. Zowel geschiedenis, gebruik, dosering als risico’s worden besproken. Daarnaast wordt uitgebreid stilgestaan bij de diverse blends van Azarius met ieder hun unieke uitwerking.

Rapé bobinsana

GESCHIEDENIS

Het gebruik van rapé loopt synchroon met de ontdekking van de tabak. De mensen in het Amerikaanse continent waren de eerste die de tabaksplant inhaleerden, kauwden en dronken. Dit gebruik gaat zeker 5000 jaar terug.

Met de herontdekking van Amerika onder leiding van Columbus, kwam Europa ruim 500 jaar geleden voor het eerst in aanraking met tabak en dus ook met rapé. De Franciscaanse monnik Friar Ramón Pané, die samen met Columbus in 1493 terugkwam, was degene die rapé mee naar Europa nam. De oudste Europese documentatie van het gebruik van dit middel stamt uit 1723. Op papier werd destijds beschreven hoe de Inca’s rapé inzetten tegen verschillende soorten aandoeningen aan de luchtwegen en het ‘zuiveren’ van het hoofd. Daarnaast is terug te lezen hoe de Inca’s het middel voor allerlei verschillende ceremonies gebruikten. Tevens werd rapé geconsumeerd om innerlijke reizen te maken of om visioenen op te roepen. Verder was het ook een middel dat slechte energieën kon wegnemen. Het werd ook gebruikt als sociaal recreatief middel, zoals wij koffie gebruiken.

Rapé is echter pas enige jaren geleden geïntroduceerd in het Nederlandse uitgaanscircuit. Sinds enkele jaren is er namelijk een tendens gaande binnen een bepaalde stroming van het uitgaansleven waarbij men zuiverder, bewuster en gezonder wil leven, maar tegelijkertijd ook wenst te genieten. Dingen als rauwe cacao, coca-poeder en rapé zijn gezondere alternatieven voor harddrugs. Hier wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt. De populariteit van rapé binnen deze zogenaamde health-community is om diezelfde reden stijgende.  

HOE WORDT RAPÉ GEMAAKT

De sterke tabak Nicotiana Rustica wordt in hele fijne stukjes gehakt en boven het vuur gehouden om te drogen. Daarna wordt het verpulverd. Van origine gebruikt men voor het verpulveren een stamper van rozenhout, waardoor de rapé een zoete smaak krijgt. De commercieel verkrijgbare snuffs zullen mogelijk niet met een dergelijke stamper worden vermalen en missen daardoor deze authentieke smaak. Na het vermalen wordt het gezeefd en weer opnieuw vermalen. Dit proces herhaalt zich net zolang tot er een heel fijn poeder ontstaat dat opgesnoven kan worden.

Rapé bevat nicotine. Omdat rapé niet bedoeld is om te roken, en ook geen chemische toevoegingen bevat (wat wel het geval is bij sigaretten) is het vele malen minder belastend voor het lichaam. Tevens is het minder verslavend, want het zijn gedeeltelijk de chemische toevoegingen waardoor sigaretten zeer verslavend en ongezond zijn.

RAPÉ-RITUEEL

Tijdens een rapé-ritueel - dat geheel op zichzelf staat en waarbij niets anders dan rapé wordt gebruikt - wordt eerst bepaald wie welke blend nodig heeft. Iedereen heeft immers zijn eigen behoeftes. De ceremonie-leider stemt af en krijgt door wie welke soort rapé kan gebruiken. Daarna spreekt iedereen zijn intentie uit: ‘Met welk doel volg je de ceremonie? Waar wil je antwoord op krijgen?’ Hierna wordt door de ceremonie-leider bij iedere deelnemer zijn persoonlijke rapé-blend in de neus geblazen.

Het gebruik van rapé resulteert is een sterke prikkeling van de slijmvliezen, wat ook wel ervaren wordt als een klap. Deze intense klap zorgt ervoor dat de geest zich opent, waardoor de vooringenomen intenties zijn werk kunnen doen. Daarnaast helpt rapé bij het loslaten van emotionele, fysieke en geestelijke ziekten. Hierdoor worden negatieve energieën en verwarring losgelaten. Sjamanen gebruiken rapé om opnieuw af te stemmen op hun hogere zelf, waardoor zij een verbinding zouden aangaan met de heilige geest.

Tabak bevat verder twee alkaloïden: harman en norharman. Deze zijn nauw verwant aan de stoffen harmine en harmaline, die voorkomen in ayahuasca. Tabak versterkt dan ook het effect van ayahuasca. Beide middelen zijn om die reden onlosmakelijk met elkaar verbonden tijdens dergelijke ayahuasca-rituelen. Rapé wordt overigens ook vaak gecombineerd bij andere sjamanistische-ceremonies, zoals een kambo- of zweethutritueel.

SOORTEN RAPÉ

Er zijn oneindig veel soorten rapé. Azarius heeft onder andere de volgende mengsels in huis:

Bobinsana-Rapé geeft een warm, empathisch gevoel. Ook kan het lucide dromen opwekken.

Caapi-rapé zorgt voor een dromerig, trance-effect. Caapi is een ingrediënt van het ayahuasca-mengsel. Zoals eerder is uitgelegd, versterken beide planten elkaar vanwege de overeenkomst in de alkaloïden. Caapi-rapé is dan ook een zeer sterke blend.

Matico-rapé bevat as van de Cecropia en Matico. In het Amazonegebied wordt matico vanwege zijn antibacteriële eigenschappen ingezet om wonden sneller te laten genezen. Deze blend is dan ook zeer geschikt om in te zetten tegen luchtwegproblemen. Daarnaast wordt het als een stimulerend en afrodiserend middel gebruikt.

Rapé-guayusa is een natuurlijke energizer. Het geeft je langdurig een energiek gevoel. Deze blend is om die reden uitermate geschikt om lekker op te dansen of te werken. Het is ook een middel waarmee lucide dromen kunnen worden opgewekt.

Rapé-wildmint heeft door de mint een sterk verfrissend aroma en zorgt voor een diepgaand gevoel van stilte. 

Rapé-Guarumo heeft een kalmerende uitwerking. Het helpt je tevens om te ontspannen en beter te slapen.

Macambo-passiebloem-rapé is een krachtige, oppeppende formule. Het bevat fijngemalen macambo-boon, deze is een nauw verwant aan de cacaoboon en ruikt heerlijk. Tevens geeft het een boost aan je serotonineniveau. Macambo geeft je daarnaast energie en verbetert je humeur.

Rapé-kanna heeft een ontspannende en sociaal stimulerende werking. Na het innemen werkt het eerst lichtelijk stimulerend. Na ongeveer een uur werkt het juist ontspannend. Sommigen ervaren bovendien een verhoogde gevoeligheid voor aanraking en een toename van het libido.

BIOCHEMISCHE WERKING

Het hoofdbestanddeel van rapé is de sterke tabak Nicotiana Rustica, wat een hoog gehalte nicotine bevat van soms wel 5 %. Doordat het nasaal wordt ingenomen, komt de nicotine via de slijmvliezen direct in de hersenen terecht. Daar hecht het aan de nicotine-receptoren waardoor meer dopamine wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je je ontspannen voelt. Daarnaast stijgt ook het acetylcholine- en epinephrine-gehalte, hierdoor neemt de alertheid toe. [1]

ERVARING

Het gebruik van rapé zal zeker de eerste keer even wennen zijn. Mensen die wel vaker een snuif nemen van een ander middel, zullen mogelijk minder schrikken wanneer ze rapé voor het eerst snuiven. Het doet echter absoluut pijn aan de slijmvliezen. Het lijkt net alsof je een snuif peper inademt. Je ogen zullen dan ook direct beginnen te tranen. Voor velen kan deze eerste ervaring dusdanig onprettig zijn dat ze afzien van verder gebruik.

Anderen zullen juist deze intense prikkeling als iets prettigs ervaren, omdat hierna direct een gevoel van toegenomen alertheid optreed. Tevens kun je gemakkelijker converseren en mogelijk ervaar je toename in creativiteit. Voor velen die rapé regelmatig gebruiken zorgen deze laatst genoemde effecten dat je de pijn op de koop toeneemt.

Als je de uitwerking weet te waarderen, zul je mogelijk de pijn zelfs gaan associëren met iets prettigs. De meeste mensen vinden koffie of bier de eerste keer ook niet lekker. Toch kun je de smaak van deze dranken leren waarderen. Hetzelfde geldt voor het roken van een sigaret; er zijn er maar weinigen die dit direct lekker vinden.

Doordat ons lichaam echter ‘leert’ dat de bittere smaak van koffie, de wat laffe smaak van bier en de stinkende rook van een sigaret een voorteken is van een opkomend prettig effect, wordt het op den duur als lekker ervaren. Een negatieve conditionering van een smaak kan echter ook plaatsvinden. Wanneer je bijvoorbeeld een keer heel ziek wordt van een bepaald product kan het gebeuren dat je het daarna niet meer lust.

Smaak, maar ook gevoel zijn enkel signalen die duiden op iets prettigs of onprettigs, en zo valt smaak dus aan te leren. Op eenzelfde manier kun je een pijnprikkel leren waarderen. Daardoor kan het gebeuren dat de pijn die een middel als rapé geeft op den duur wordt ervaren als iets prettigs, hoe vreemd dat ook moge klinken.

GEBRUIK

Als je rapé neemt kun je dit via een langwerpig hol buisje van bamboe of bot je neus in laten blazen door iemand anders. Een recht buisje heet een tepi. Het is uitermate belangrijk dat je tijdens het innemen niet inhaleert. Je dient dan ook ontspannen te staan of te zitten en rustig door te ademen. Blaas ook niet te hard uit, want dan krijg je mogelijk de rapé in je ogen. Wanneer er geblazen wordt, kun je daarom ervoor kiezen even niet te ademen. Adem je echter diep in, dan komen de kruiden in de longen terecht en zul je merken dat je dit ophoest. Dit is onaangenaam, en dient daarom voorkomen te worden.

Door een V-vormig buisje te gebruiken is het ook mogelijk de rapé zelf toe te dienen. Deze zogenaamde zelfblaasapplicator wordt ook wel een kuripe genoemd. Je kunt dan het ene uiteinde in je neus plaatsen en het andere in de mond om vervolgens zachtjes te blazen. Het voordeel van zelf-applicatie is dat door zelf de rapé erin te blazen, je niet kun inhaleren, waardoor het bijna altijd goed gaat.

Rapé met bamboe Kuripe (links) en mahonie Kuripe (rechts)

DOSERING

Niet alle rapémengsels zijn even sterk, maar omdat het sowieso niet prettig is om je hele neus vol met kruiden te hebben, dien je nooit meer te gebruiken dan de hoeveelheid van een erwt. Om het uur kun je een beetje bijnemen.

MEDICINALE TOEPASSING

De inheemse bevolking van Zuid-Afrika gebruikt tabak om wonden sneller te laten helen, zweren tegen te gaan en als verdrijvingsmiddel tegen insecten. Daarnaast gebruikt men het om vermoeidheid, pijn, honger en dorst tegen te gaan, waardoor het uithoudingsvermogen wordt vergroot. Tevens wordt het ingezet om de luchtwegen schoon te maken. Veel mensen merken na het snuiven van rapé dat ze vrijer kunnen ademen en beter kunnen ruiken. Er zijn verder ook speciale rapé-mengsels die worden ingezet tegen de griep, hoewel het dan vooral gaat om de andere kruiden die de griep tegengaan. Bij hoge doseringen kan rapé het lichaam reinigen door middel van zweten en soms zelfs overgeven. Verder hebben de alkaloïden in tabak een antidepressieve uitwerking en een stimulerend effect. [2][3][4]

Er wordt ook beweerd dat rapé de pijnappelklier kan herstellen door deze te ontkalken. De pijnappelklier zorgt voor de aanmaak van melatonine en regelt daarmee het waak- en slaapritme. Het wordt ook wel het derde oog genoemd en ligt centraal in je hersenen. Omdat de pijnappelklier een belangrijke functie vervult binnen het centrale zenuwstelsel en daardoor mogelijk betrokken is bij ziektes als Parkinson en Alzheimer, zou de nicotine uit de tabak ervoor kunnen zorgen dat deze ziektes worden tegengegaan. Voor deze bewering bestaat echter geen wetenschappelijk bewijs. Men doet er nu wel onderzoek naar.

Zo blijkt ook dat 90% van de schizofrene mensen roken. Mogelijk doen zij dat als een vorm van zelfmedicatie. Omdat rapé veel minder schadelijk is dan roken, zouden schizofrene mensen baat kunnen hebben bij het nasaal gebruiken van de tabaksplant in de vorm van rapé en daarmee kunnen afzien van het schadelijk gebruik van sigaretten.

VERSLAVING

Het grootste gevaar van rapé is de nicotine afkomstig van de tabaksplant. Vaak wordt de verslavingskans van deze stof onderschat. Mensen die al jaren gestopt zijn met roken en beginnen met het nemen van rapé, kunnen ongemerkt toch weer verslaafd raken aan de nicotine, en daardoor gaan hunkeren naar sigaretten. In eerste instantie denk je namelijk iets heel anders te consumeren dan een sigaret. Toch is de stof die je verslaafd maakte aan sigaretten evengoed aanwezig in rapé. Het is ook niet voor niets dat men toch graag een snuif neemt, ook al heeft het een pijnlijke uitwerking op de slijmvliezen. Het is zelfs zo dat mensen die dagelijks rapé gebruiken in het geval van gebrek, soms even overstappen op sigaretten. Onderschat dit middel dan ook niet.

Het voordeel is echter wel dat rapé weinig schadelijk is - in tegenstelling tot het roken van commercieel verkrijgbare sigaretten. Andersom geldt dan ook dat rapé, op eenzelfde manier als nicotinepleisters dat doen, juist kan helpen met het stoppen met roken. In plaats van roken kan men rapé gebruiken om zo in de nicotinebehoefte te voorzien. Het voordeel boven een nicotinepleister is dat rapé net als roken ervoor zorgt dat tijdens het gebruik je bewust bent van je ademhaling, plus dat het een ritueel vormt. Deze twee zaken vormen een belangrijk onderdeel van een rookverslaving. Een nicotinepleister voorziet hierin niet, waardoor rapé mogelijk nog effectiever werkt bij het afkicken van sigaretten. Omdat rapé verder geen toegevoegde extra verslavend chemische  stoffen bevat, is afkicken van dit middel vele malen gemakkelijker dan stoppen met roken. Door over te stappen van sigaretten op rapé is het daarna dus gemakkelijker om helemaal te stoppen.

SLOT

Rapé wordt in Nederland ingezet als ceremonieel- of als recreatief middel. Als medicinale toepassing wordt het zelden gebruikt. Besef echter dat er, als je het gebruikt als recreatief middel, een kans bestaat op verslaving. Je zult mogelijk steeds afhankelijker worden, en het op den duur zelfs dagelijks gebruiken. Er zijn reeds genoeg gevallen bekend van mensen die afhankelijk zijn geworden van rapé. De vraag is of dit erg is. Zo zijn er inheemse stammen waar men rapé dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld iedere dag na het ontbijt, om vervolgens lekker aan het werk kunnen, of ’s avonds na het eten om nog even gezellig met elkaar te kunnen kletsen. Voor hen is het rapé-gebruik ingebouwd in hun sociale leven. Wat koffie voor ons is, is rapé voor hen. Koffie is evengoed zeer verslavend, maar vanwege de lage gezondheidsrisico’s en het voordeel van hogere concentratie is dit middel algemeen geaccepteerd. Misschien zou voor rapé hetzelfde moeten gelden.

Sorteer op
per pagina
 • Rapé Tsunu - Yawanawa | 5 gram
  Rapé Tsunu - Yawanawa | 5 gram

  Rapé Tsunu - Yawanawa | 5 gram

  Yawanawa Ruma Tsunu Rapé
  Rumã: Is de traditionele naam gegeven door de Yawanawa voor deze Rapé-blend. Dit is het traditionele Yawanawa-recept, een goede sterke Tsunu-as. Een prachtig medicijn…

  € 19,95
 • Rapé Mai Joshim - Shipibo Conibo | 5 gram
  Rapé Mai Joshim - Shipibo Conibo | 5 gram

  Rapé Mai Joshim - Shipibo Conibo | 5 gram

  HET EFFECT VAN RAPÉ
  Het effect van de consumptie van Rapé hangt af van de specifieke mix van planten en as die gebruikt is. Het kan variëren van redelijk mild tot een verhoogde focus…

  € 19,95
 • Rapé Cetico wild mint - Nukini | 5 gram
  Rapé Cetico wild mint - Nukini | 5 gram

  Rapé Cetico wild mint - Nukini | 5 gram
  Dit is een heerlijk aromatische ontspannende Nukini Rapé . Het is een aromatische Rapé met ondertonen die elegant opbeurend en openend zijn en tegelijkertijd aardend. De Nukini Rapé…

  € 19,95
 • -9%

  Rapé Guarumo Yarumo 5 gram
  Rapé Guarumo Yarumo 5 gram

  Rapé Guarumo Yarumo 5 gram
  De Guarumo Yarumo Rapé heeft een kalmerende uitwerking. Het helpt je tevens om te ontspannen en beter te slapen.is een mooie mix dat goed kan helpen bij meditatie, schoonmaken en openen.Rapé is een…

  € 17,50 € 15,95
 • -9%

  Bobinsana-Rapé 5GRAM
  Bobinsana-Rapé 5GRAM

  Bobinsana-Rapé 5GRAM
  Bobinsana-Rapé geeft een warm, empathisch gevoel. Ook kan het lucide dromen opwekken.HET EFFECT VAN RAPÉ
  Het effect van de consumptie van Rapé hangt af van de specifieke mix van planten en as die gebruikt…

  € 17,50 € 15,95
 • -9%

  Rapé Caapi 5 gram
  Rapé Caapi 5 gram

  Rapé Caapi 5 gram
  Er bestaan veel verschillende soorten Rapé. Al deze formules bevatten extra ingrediënten die je Rapé-ervaring allemaal op hun eigen manier verrijken. Deze Rapé-formule is gemaakt met Caapi - een liaan uit…

  € 17,50 € 15,95
 • -9%

  Rapé Matico | 5 gram
  Rapé Matico | 5 gram

  Rapé Matico | 5 gram
  De Matico variant Rapé kun je nu bestellen! Dit is een authentieke blend die as bevat van de Cecropia en Matico. Vanwege de antibacteriële eigenschappen wordt Matico ingezet om wonden mee te genezen.…

  € 17,50 € 15,95
 • -9%

  Rapé Pure Mapacho, maak je eigen Rapé
  Rapé Pure Mapacho, maak je eigen Rapé

  Rapé Pure Mapacho, maak je eigen Rapé
  Rapé Mapacho kan ook wordengebruikt als basis om je eigen rapé-blend te maken. U kunt mapacho infuseren met verse bladeren van verschillende planten of kruiden. Denk aan munt, lavendel,…

  € 17,50 € 15,95
 • Rapé Macambo passiebloem - Kanamari | 5 gram
  Rapé Macambo passiebloem - Kanamari | 5 gram

  Rapé Macambo passiebloem - Kanamari | 5 gram
  Macambo-passiebloem-rapé is een krachtige, oppeppende formule. Het bevat fijngemalen macambo-boon, deze is een nauw verwant aan de cacaoboon en ruikt heerlijk. Tevens geeft het een…

  € 19,95
 • Rapé de Guarana
  Rapé de Guarana

  Rapé de Guarana

  Om de geest wakker te maken, heeft guarana (paullinia cupana) een hoog gehalte aan cafeïne dat op natuurlijke wijze stimuleert en krachtig een staat van alertheid genereert.

  Het woord guarana is afgeleid van…

  € 25,00
 • Rapé Huni Kuin Murici 10gram
  Rapé Huni Kuin Murici 10gram

  Rapé Huni Kuin Murici 10gram
  Het werkt op de fysieke reiniging in de energieën die zich ophopen in het lagere deel van het lichaam. Er wordt gezegd dat de fysieke voordelen van de Murici ontstekingsremmend werken, koortsremmers,…

  € 25,00
 • Tepi Applicator Plain
  Tepi Applicator Plain

  Tepi Applicator Plain
  Handgemaakte Tepi van Bamboe. Met zorg, aandacht en liefde gecreëerd.
  Voor het toedienen aan onze broeders en zusters van rapé.
  Het is gemaakt van bamboe en het is makkelijk mee te nemen tijdens het reizen…

  € 22,50
Sorteer op
per pagina

Aanbieding

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Gastenboek

 • 19-10-2020 - Zeer tevreden over de kwaliteit en service van BigBud.
  Kwalitatief en...  lees meer
 • 17-09-2020 - De pineapple is een zeer top wiet je, aanrader!!
  Eveneens...  lees meer
 • 22-08-2020 - Ik heb zojuist voor de tweede x een bestelling geplaatst....  lees meer
Plaats een bericht
© 2014 - 2021 Bigbud | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.